Op 5 december 1978 is Wieke Paulusma geboren in Emmen. Vandaag de dag kennen we haar als een prominent figuur binnen de Nederlandse politiek. Al vanaf 2012 zet ze zich in voor de D66! Maar wie is Wieke Paulusma precies? Hoe is ze opgegroeid en hoe ziet haar politieke loopbaan er tot op heden uit? In dit artikel kom je hier achter.

De jeugd van Wieke Paulusma

Zoals eerder benoemd is Paulusma geboren in Emmen. Samen met haar ouders en twee jongere broers is ze opgegroeid in een nabijgelegen dorp met de naam Odoorn. Na het afronden van haar middelbare school, heeft Wieke verpleegkunde gestudeerd aan de Hanzehogeschool Groningen én aan de Hogeschool Utrecht.

Na een carrière als wijkverpleegkundige ging Paulusma in dienst bij een marketing consultancy bureau. De zorg heeft haar hart, want slechts enkele jaren later ruilde Wieke de marketingwereld opnieuw in voor de thuiszorg.

Politieke loopbaan

De liefde die Wieke Paulusma heeft voor de zorg is ook te zien in haar politieke loopbaan. Ze besloot in 2014 om de gemeentepolitiek in te gaan omdat gemeenten meer verantwoordelijkheden op het gebied van gezondheidszorg kregen en ze het daarom nodig vond dat er mensen met ervaring in de zorg in de gemeenteraad zouden zitten.

Sinds april 2021 dient Paulusma als lid van de Tweede Kamer, waarbij ze haar expertise in de gezondheidszorg heeft ingezet voor beleidsvorming op nationaal niveau. Paulusma’s toewijding aan D66 en haar bijdragen aan de partij – waaronder haar rol als lijstduwer in de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 – laten zien hoe diep zij betrokken is bij de normen en waarden van de partij. 

Invloed in de Tweede Kamer

Gedurende haar tijd in de Tweede Kamer heeft Wieke Paulusma verschillende moties en amendementen ingediend die allen betrekking hebben op de gezondheidszorg en het patiënten welzijn. Denk hierbij aan voorstellen voor een verbetering van de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg, maar ook aan initiatieven om de positie van bepaalde patiëntengroepen aanzienlijk te verbeteren.  

Ook deze personen komen uit Emmen:

Rosa da Silva

Kjell Scherpen