Rosa da Silva werd op 23 september 1986 geboren in Klazienaveen in gemeente Emmen. Deze duizendpoot heeft in de afgelopen jaren al vele grote rollen gespeeld. Zowel op het toneel als op tv en het witte doek. Daarnaast heeft de Drentse meerdere cabaretvoorstellingen gemaakt en zingt ze de sterren van de hemel.

Rosa da Silva, hoe het allemaal begon

Rosa de Silva werd geboren in het noorden van Nederland, in Klazienaveen om precies te zijn. Haar moeder is Nederlands en haar vader is Portugees, vandaar de naam da Silva. Als jong meisje hield Rosa da Silva al van toneelspelen, zingen en muziek maken. In 1995 deed ze mee aan de Mini Playbackshow van Henny Huisman.

Het is dan ook niet zo gek dat Rosa da Silva besloot om naar de Amsterdamse Toneelschool te gaan. Rosa da Silva studeerde in 2014 af, maar stond al voor haar afstuderen in een paar prachtige stukken.

Toneel en musical

Tijdens haar studie speelde Rosa da Silva in twee producties van de Toneelschuur. Haar doorbraak kwam toen ze in 2014 en 2015 de rol van Anne Frank kreeg in het toneelstuk Anne. Daarna speelde ze in de musical De Tweeling. Samen met Hanna van Vliet speelde ze een van de tweelingzusjes.

Rosa da Silva valt in de prijzen

In 2019 wint Rosa da Silva de Amsterdamse Kleinkunst Festival Sonneveldprijs. Ze won zowel de juryprijs als de publieksprijs. Ze wordt geroemd om haar veelzijdigheid. Haar programma is zeer afwisselend en haar talent spat van het podium zeggen de critici. Andere bekende winnaars van de Sonneveldprijs zijn Thomas Acda, De Vliegende Panters en Stefano Keizers. 

Wat Rosa da Silva nu doet

Rosa da Silva is een bezige bij. Rosa da Silva´s vriend, Erwin Ploeg en zij hebben nog niet zo lang geleden samen een kindje gekregen. Rosa staat naast de zorg voor hun dochter Madé gewoon nog op het podium. Rosa da Silva´s speellijst staat dan ook behoorlijk vol. Momenteel zingt ze de meest prachtige Fado´s in A vida Rosa. Via de website van Rosa da Silva kun je de speellijst bekijken en kaartjes bestellen. 

Wist je dat de volgende personen ook uit Emmen komen?

Margreet Beetsma

Wieke Paulusma